Ororszország pótlólag garantálná az európai gázellátást

MTI
2006.02.11. 20:18

Oroszország olyan közös projekteket hoz létre különböző partnerekkel, amelyek pótlólagos garanciákat teremthetnek Európa megbízható gázellátására - mondta Alekszej Kudrin pénzügyminiszter szombaton Moszkvában, ahol első ízben üléseztek a Nyolcak (G8) pénzügyminiszterei.

Ezek a pótlólagos garanciák részben azért szükségesek, mert Európában zavarokat okozott, hogy Ukrajna (az újévi csapelzárással kicsikart) megállapodások aláírása után is dézsmálta a tranzitgázt, sőt annál többet vett el (a nagy hidegek idején), mennél többet pumpált az orosz Gazprom a vezetékekbe - jelentette ki Kudrin a G8-tanácskozás utáni sajtóértekezletén, e garanciák közé sorolva további alternatív tranzitútvonalak létrehozását, valamint közös vállalatok alakítását a szállításban és az elosztásban.

Oroszország világosan kimutatta készségét olyan világpiac kialakítására a gázágazatban, mint amilyen az olajszektorban létezik - mondta Thierry Breton francia pénzügyminiszter a G8-ülés után, hozzátéve: új vezetékhálózatok kiépítéséről van szó Európában és Ázsiában, esetleg az Európai Beruházási Bank finanszírozásával, továbbá hajón szállítható, cseppfolyós gáz igénybe vételéről.

Kudrin jelezte, hogy nemcsak Európa, de az Egyesült Államok megbízható és stabil gázellátását is megvitatta G8-tag kollégáival. A kitermelés 2010-ben kezdődhet a Barents-tengeri Stokman gázlelőhelyen, és évi 70-90 milliárd köbméterre futtatható fel. A gázbiztonság témáját Vlagyimir Putyin elnök is megvitatta a pénzügyminiszterekkel, ebéden látva őket vendégül.

Mindamellett Oroszország egyelőre nem áll készen az energiacharta ratifikálására - jegyezte meg Breton. Ez kötelezné az állami ellenőrzésű Gazpromot, hogy a független gáztermelőket is engedje exportálni fővezetékein át. Oroszország készül arra, hogy egyenlő hozzáférést biztosítson minden kitermelőnek az exportvezetékekhez, beleértve azokat a cégeket is, amelyek csak ezután jutnak koncessziókhoz - jelezte Kudrin. Mint azonban rámutatott: időbe telik, amíg ennek technikai feltételeit megteremtik.