A kamara szerint felszámolható a munkanélküliség

Napi Online
2006.02.13. 10:48
Magyarországon a hivatalosan működő vállalkozásokból körülbelül két-háromszázezer foglalkoztat ténylegesen munkaerőt. Ha megfelelő ösztönző programok hatására mindegyik csak egy-egy embert venne alkalmazásba, megoldódna a munkanélküliség kérdése - hangsúlyozza Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke.

Az élőmunka-igényesebb területeken működő kkv-k jelentős mennyiségű munkaerőt szívhatnának fel. A multinacionális cégek jóval termelékenyebbek kisebb társaiknál, ezért arányaiban kevesebb munkavállalót foglalkoztatnak. Az MKIK felmérése szerint a 250-nél több főt alkalmazó cégek a közeljövőben termelésbővítéssel, beruházásokkal, ugyanakkor enyhe létszámleépítéssel számolnak.

Parragh szerint egyszerű, átlátható rendszerben működő programokat kellene kidolgozni, amelyben a támogatások alanyi jogon érhetőek el, és a vállalkozások valódi problémáira jelentenek megoldást. A modern eszközök és informatikai erőforrások beszerzését, a nyelvtanulást és a vállalkozási ismeretek megszerzését kellene támogatni, és szükség lenne kedvezményes beruházási és forgóeszközhitelekre is.