Több regisztrált állástalan

Világgazdaság
2006.02.17. 07:39
Közel 26 ezer fővel nőtt egy hónap alatt a regisztrált munkanélküliek és a nyilvántartott álláskeresők száma Magyarországon, így 436 ezret tett ki, derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) januári statisztikáiból. Az egy évvel korábbival összehasonlítva pedig több mint hatezerrel nőtt a munka nélkül levők száma.

Ezeket az adatokat fenntartással kell kezelni. Ugyan hasonló tendenciát mutatnak, mint a Központi Statisztikai Hivatalé, ám a konkrét értékek közt jelentős eltérések vannak. A KSH 2005. október-decemberi időszakra vonatkozó statisztikája szerint 310 ezer munkanélküli volt.

A differencia oka a felmérések metodikájában keresendő: az ÁFSZ a munkaügyi központok által nyilvántartott álláskeresők számát közli, a statisztikai hivatal mintavételen alapuló vizsgálatot végez, s a résztvevők munkavégzéséről, szándékáról érdeklődik.

Kilenc-kilenc megyében nőtt, illetve csökkent az állástalanok aránya januárban az egy évvel korábbihoz képest, Győr-Moson-Sopronban pedig stagnált. A legkedvezőbb a mutató Pest megyében, ebben nagy a szerepe a főváros kiemelkedően alacsony munkanélküliségi rátájának. Pest megyében 4,2, míg Budapesten 2,6 százalékos volt az arány.

A másik véglet Szabolcs-Szatmár-Bereg s Borsod-Abaúj-Zemplén: 20 százalék körüli a regisztrált munkanélküliek és a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktívak számához viszonyítva.