Valér
2 °C
8 °C

Gázáremelés Angliában

MTI
2006.02.17. 15:38
Nagy-Britanniában akár 90 százalékot is meghaladhat a gáz árának drágulása - írja a Financial Times című brit üzleti lap pénteken. Erre a hatalmas drágításra az ipari nagyfogyasztók esetében, a brit nagykereskedelmi piacon kerülhet sor, az áprilisban esedékes az új hosszú távú megállapodások alkalmával. A lakosságot a brit sajtó szerint egy 22 százalékos drágulás fenyegeti, már márciustól, ezt az egyik vezető szolgáltató, a 17 millió fogyasztót kiszolgáló British Gas tervezi, a villamos áram jelentős emelésével együtt.

A szolgáltató arra hivatkozik, hogy a gáz brit nagykereskedelmi ára szeptember óta már 70 százalékkal ment fel, ennek egy részét át kell hárítania a kisfogyasztókra is.

Az EU energiaügyekért felelős biztosa már csütörtökön utal rá, hogy az árak leszorítása érekében javítani kell a versenyt az energiapiacon, és ennek egyik eszköze lehet a kartellellenes vizsgálatok szaporítása, ezekhez kapcsolódóan büntetések kiszabása az Európai Unióban. Neelie Kroes szerint az áram- és a gázpiacon még mindig túl nagy a koncentráció, néhány cég nagy túlsúllyal bír, korlátozott az országhatárokon átnyúló verseny és nem halad elég gyorsan a versenyt segítő szabályozás kialakítása sem. Mindezek miatt az árak magasabbak, és a piacot uraló vállalatok visszaélési lehetőségeit is nehezebb kizárni. Az EU bizottsága arra gyanakszik, hogy egyes energia-vállalatok a gázellátást visszafogják, ennek következménye az gáz importárának felszökkenése Nagy-Britanniában is.

A British Gas, amely a Centrica csoport része, már decemberben kilátásba helyezte az energiaárak emelését, jóllehet legutóbb tavaly szeptemberben emelt, 14 százalékkal a brit piacon. A British Gas nem egyedüli a drágításban, francia és skóciai szolgáltatók is drágítottak a közelmúltban.