Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

A Dresdner Bank hitelt adott Auschwitz felépítéséhez

MTI
2006.02.17. 17:24

A Dresdner Bank lényegesen aktívabban játszott össze a náci rezsimmel az európai zsidók üldözésében és kifosztásában az eddig ismertekhez képest - állapította meg egy pénteken Berlinben ismertetett tanulmány, amelynek elkészítésére a bank adott megbízást, s 1,6 millió euróval finanszírozta is a történészek munkáját.

A Klaus-Dietmar Henke történész vezetésével nyolc év alatt elkészült 2400-oldalas tanulmány egyebek között megállapította, hogy a vezető német bank aktívan részt vett a zsidó vagyonok "árjásításában", hitelekkel mozdította elő az auschwitzi haláltábor megépítését, s magas profitot zsebelt be a náci Németország keleti terjeszkedése nyomán.

"Az összejátszás a náci rezsimmel szélesebb körű és intenzívebb volt az eddig ismertekhez képest" - állapította meg Johannes Bähr történész, s példaként hozta fel, hogy a Dresdner Bank egyedül az SS-nek 160 millió eurónak megfelelő összegben nyújtott hiteleket. Wulf Meier, a Dresdner Bank vezetőségének tagja a tanulmányra úgy reagált, hogy "elfogadjuk az igazságot, akkor is, ha fáj". Az intézmény a tanulmány elkészíttetésével vállalja az erkölcsi felelősséget, ebből azonban nem következik, hogy kész lenne további kárpótlások fizetésére.