Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Nigériában kiesett napi 380 ezer hordónyi olajexport

MTI
2006.02.19. 10:33
Az egyik legjelentősebb nigériai olajkikötőből a hét végén abbamaradt az export: a Shell olajtársaság függesztette fel a kivitelt, napi 380 hordó körüli mennyiség elszállítását, továbbá egyik olajkitermelő bázisán a munkát, ahol napi 115 ezer hordónyi nyersolajat jövesztettek, miután nigériai lázadók elraboltak kilenc olajipari munkást, megtámadva és lerombolva olajtermelő létesítményeket és vezetékeket is.

A nigériai fegyveresek gyakorlatilag az ellenőrzést szeretnék megszerezni jelentős helyi olajipari termelő és szállító létesítmények felett. Továbbra is fenyegetőznek: még nagyobb szabású műveleteket indítanak a Niger folyó deltájában, a tenger melléki olajtermelés fő térségében. A támadások miatt tűz ütött ki a létesítményeken, valamint a Shell olajtársaság, de a hírek szerint a nigériai állami olajvállalat vezetékeinek egyes szakaszain is. A lázadók már a múlt hónapban elindították fegyveres akcióikat, emberrablásokat hajtottak végre, a Shell már emiatt régebben bezárta egyik olajterminálját és termelőbázisát, melyek kapacitása napi 106 ezer hordónyi volt.

Nigéria Afrika vezető olajtermelője, a világ hatos számú exportálója napi átlagban 2,6 millió hordós kivitelével. A Niger folyó deltájában az ország teljes nyersolajának negyedét termelik ki.