Német E.ON is beszállna a horvát LNG terminálba

MTI
2006.02.20. 15:23
A német E.ON konszern, új beszerzési forrásokat tartva szem előtt, üzletpolitikájában erősebben akar építeni a cseppfolyósított földgázra (Liquified Natural Gas - LNG), s fontolgatja, hogy a wilhelmshaveni LNG-terminál mellett egy horvátországi terminál építésébe is beszáll. Az elképzelésről Wulf Bernotat, az E.ON vezetője tájékoztatta a Financial Times Deutschlandot, a közlés a német gazdasági-pénzügyi lap hétfői számában jelent meg. Az elképzelés szerint a horvátországi beruházás értéke 500 millió euró lenne, nagyságrendileg annyi, mint amennyibe a wilhelmshaveni terminál, az első német LNG-terminál kerül.

Kóka János magyar gazdasági miniszter a Frankfurter Allgemeine Zeitungban januárban megjelent interjújában szintén említést tett a tervről, mondván, hogy a horvátországi Krk szigetén épülne meg a terminál, s onnan, mintegy ezer kilométer hosszú vezeték húzódna Ausztria és Magyarország irányába, ezen keresztül az EU más vidékeit is el lehetne látni gázzal. Bernotat is úgy vélekedett, hogy Dél-Németország egyes részeit is el lehetne látni gázzal Krkből, a horvátországi beruházással Közép- és Kelet-Európa egyes vidékei számára először nyílna alternatíva az orosz gázfüggőséggel szemben. Oroszország biztosítja a Németországban felhasznált gáz egyharmadát, de Bernotat kijelentette: - Az E.ON arra fog ügyelni, hogy több gázszállító legyen. Nem akarunk túl nagy függőségbe kerülni Oroszországtól.

Az E.ON a kitermelő országokban is erőteljesebben jelen akar lenni. - Katarban huzamosabb ideje küzdünk egy LNG-projektért. Az újabb projektek kiosztásánál is szeretnénk jelen lenni - mondta Bernotat. Katar növelni akarja termelését, s a világ legnagyobb cseppfolyósított földgáz-szállítója akar lenni.