Februárban tovább nőtt a munkanélküliség Németországban

MTI/Dow Jones
2006.02.28. 09:10
Németországban februárban 12,2 százalékosra nőtt a munkanélküliség a januári 12,1 százalékról, szezonális kiigazítás nélkül, a munkaügyi hivatali adatközlés előtt szokásos kiszivárogtatás szerint. A munkanélküliek száma 36 ezerrel 5,048 millióra nőtt, második hónapja volt 5 millió fölött. A számok arra vallanak, hogy a német gazdasági föllendülés ereje még nem elég a munkanélküliség csökkentésére, annál is kevésbé, mert az utolsó negyedévben a növekedés meg is állt, továbbá, mert a nagyobb cégek eredményeinek mind jelentősebb része származik külföldi jelenlétükből, miközben a főleg hazai piacon érdekelt cégeket - köztük elsősorban a legtöbb embert foglalkoztató kis- és közepes vállalatokat - változatlanul sújtja a hazai kereslet gyengesége.

Decemberben 11,1 százalékos, novemberben 10,9 százalékos, októberben 11,0 százalékos, szeptemberben 11,2 százalékos, augusztusban 11,4 százalékos, júliusban 11,5 százalékos, júniusban 11,3 százalékos, májusban 11,6 százalékos, áprilisban 12,0 százalékos, márciusban 12,5 százalékos, tavaly februárban 12,6 százalékos, tavaly januárban 12,1 százalékos volt a munkanélküliség Németországban, szezonális kiigazítás nélkül, azaz ténylegesen.

A tavalyi negyedik negyedévben a német gazdaság stagnált a harmadik negyedhez képest. A jelek szerint a külkereskedelem - az export lassabban, az import gyorsabban nőtt negyedévről negyedévre, mint a harmadik negyedben - már nem tudta ellensúlyozni az ismét, ezúttal 0,6 százalékkal visszaesett lakossági fogyasztás hatását, habár a beruházások még nőttek. A harmadik negyedben még 0,6 százalékos volt a GDP-többlet az előző negyedhez viszonyítva. Az Európai Bizottság 0,8 százalékos évi átlagos gazdasági növekedést valószínűsített novemberben Németországnak tavalyra, megerősítve az áprilisi előrejelzését, de az idei, 2006-ra szóló jóslatát 1,2 százalékra csökkentette a tavasszal becsült 1,6 százalékról. 2007-re 1,6 százalékos GDP-növekedést becsül az EU-bizottság Németországnak. A német kormány január végén kiadott, hivatalos jóslata 1,4 százalék erre az évre, azzal, hogy nem lehetetlen ennek 0,2 százalékpontos túllépés. A hivatalos előrejelzést emelték a korábbi, 1,2 százalékos jóslathoz képest.