4,5 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak

MTI
2006.02.28. 09:18
Az ipar belföldi értékesítési árai - a decemberi stagnálás után - januárban az előző hónaphoz viszonyítva 1,2%-kal emelkedtek. A 2005. januárival összehasonlítva 7%-kal növekedtek a belföldi értékesítési árak. Az exportértékesítés havi termelői árai az előző hónaphoz képest 0,1%-kal, az egy évvel korábbiaknál 2,6%-kal voltak magasabbak. A feldolgozóipari ágazatok belföldi árai az előző hónaphoz képest 0,7%-kal emelkedtek -- írja a KSH napi gyorstájékoztatójában. A belföldi és exportár változás eredőjeként 2006 első hónapjában az ipari termelői árak az előző hónaphoz viszonyítva 0,6%-kal, 2005. januárhoz képest 4,5%-kal emelkedtek.

Az előző hónaphoz viszonyított legnagyobb áremelkedés a járműgyártás esetében volt megfigyelhető (2%). A kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás, nukleáris fűtőanyag gyártása ágazatban 1,4 %-kal, az élelmiszer-, ital-, dohánytermékeknél 1,1%-kal emelkedtek az árak. Árcsökkenés volt megfigyelhető a villamos gép, műszer gyártása (0,5%), a papírgyártás (0,3%), valamint a bőrtermék, lábbeli gyártás ágazatokban (0,2%). A belföldi értékesítés közel 26%-át képviselő villamosenergia-, gáz-, gőz-, és vízellátás ágazat 2,6%-os emelkedésében jelentős szerepet játszik a víztermelés, -kezelés, -elosztás 3,8%-os árnövekedése.

Tizenkét havi összehasonlításban a vegyipari ágazatokban jelentősen emelkedtek az árak (17,3%), a kőolajfeldolgozásban bekövetkezett 41,1%-os, a vegyi anyagok, termékek gyártásában jelentkező 7,5%-os, valamint a gumi-, műanyag termékek gyártásában mért 2,7%-os áremelkedés nyomán. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás ágazat árai 15,3%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A legkisebb árnövekedést a villamos gép, műszer gyártása (0,1%), és a fémfeldolgozási termékek (0,6%) esetében regisztráltuk. A feldolgozóipar egészében az elmúlt egy év alatt 4,4%-os áremelkedés volt.