Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Szlovénia gyorsan bevezetné az eurót

MTI
2006.03.08. 12:30
A szlovén gazdasági minisztérium azzal a kéréssel fordult az Európai Bizottsághoz és az Európai Központi Bankhoz, hogy már júliusban adják áldásukat az euró jövő év elején esedékes bevezetéséhez. Szlovénia abban bízik, hogy már az uniós pénzügyminiszterek július 11-iki találkozóján megkaphatja az engedélyt, és nem kell októberig várnia, amikor az összes euróra vágyakozó ország sorra kerül.

"Kérésünk oka, hogy elegendő időt nyerjünk minden előttünk álló feladat végrehajtására" - mondta a Finance gazdasági napilapnak Andrej Bajuk pénzügyminiszter, kiemelve az euróérmék gyártásának kérdését. "Hisszük, hogy a maastrichti kritériumok teljesítettsége már nem változik jelentősen" - fogalmazott a miniszter.

A 2004-es bővítés során az EU tagjává vált országok közül a legvirágzóbb gazdasággal rendelkező Szlovénia már évekkel ezelőtt teljesítette a GDP-arányos államadósság, az államháztartási hiány, a kamatszint és az árfolyamstabilitás előírásait, és 2004. júniusban belépett az euró előszobájának számító ERM-2 rendszerbe is. Jelenleg Szlovénia áll legközelebb az euróövezeti csatlakozáshoz, ám még néhány más ország - köztük például Litvánia - is bízik abban, hogy igen hamar részese lehet az euróövezet 2001 óta első bővítésének.