Maradt az angol kamat -- 4,5 százalék

MTI
2006.03.09. 14:21
A Bank of England csütörtökön a várakozásoknak megfelelően az eddig szinten hagyta az irányadó kamatot, amely már a hetedik hónapja változatlanul a 4,5 százalékos szinten van.

Az ingatlanárak a múlt hónapban 1,4 százalékkal emelkedtek, a szolgáltatási szektor pedig közel két éve nem fejlődött a mostanihoz fogható ütemben,- mindez indokul szolgálhatott arra a BoE-nak, hogy a brit gazdaságnak ne adjon újabb monetáris ösztönzést. Maga a központi bank is a gazdaság élénkülését jósolja és arra számít, hogy az infláció közel kerül a 2 százalékos célhoz.

A hírek szerint a BoE kamatdöntő pénzpolitikai tanácsának (MPC) egyetlen tagja van, aki nem osztja ezt a derülátó forgatókönyvet, ő volt az egyetlen, aki az elmúlt három hónapban is a kamatmérséklésre szavazott. Az MPC többi nyolc tagja nem így vélekedik, bízik abban, hogy a bruttó hazai termék növekedése a 3 százalékra gyorsul. A kamatmérséklés notórius híve, Stephen Nickell különben megbízatása lejártával májusban kiválik az MPC-ből, ami tovább gyengítheti az olcsóbb hitelekért kiállók táborát.

A közgazdászok ugyanakkor nem zárják ki annak lehetőségét, hogy májusban változás történhet a BoE pénzpolitikájában: erre utalhat, hogy a múlt év vége felé lendületet vett lakossági fogyasztás növekedése lelassult, és amennyiben makróadatok igazolják az ipari termelés, a kiskereskedelem lassulásáról szóló jóslatokat, úgy a BoE módosíthat.