A Macquarie új ajánlatra készül a BAA-re

MTI
2006.03.12. 15:49
Vasárnapi londoni értesülés szerint az ausztrál Macquarie befektetési csoport külön átvételi kísérletet készít elő a Budapest Airportot is birtokló brit BAA repülőtér-üzemeltetőre, amelyet nem hivatalos hírek szerint a spanyol Ferrovial ipari és szolgáltató csoport is meg akar szerezni. A The Sunday Times szerint a Macquarie - a világ legnagyobb pénzügyi befektetői jellegű repülőtér-működtetője, amely tavaly indult a Budapest Airportért is - az amerikai Blackstone magánbefektetési csoporttal és a kanadai Ontario Teachers' Pension Plan nyugdíjalap-kezelővel tárgyal az esetleges közös átvételi ajánlatról. Korábbi londoni hírek még arról szóltak, hogy a Macquarie, amely a Budapest Airport-privatizáció döntő fordulójában már nem vett részt, a Ferroviallal társulva próbálja megszerezni a BAA-t.

A múlt kereskedési hét végéig egyébként a hivatalos Ferrovial-ajánlat sem érkezett meg Londonba, bár a spanyol céghez "közel állónak mondott" források állítólag cáfolták azt a piaci pletykát, hogy a spanyolok meggondolták magukat, és visszalépnek. E híresztelés miatt a Londoni Értéktőzsdén (LSE) először 6,7 százalékkal zuhant a BAA részvénye, amely addig - éppen a Ferrovial által február elején jelzett átvételi szándék hatására - több mint negyedével drágult, a pénteki kereskedés végére azonban, a visszalépésről szóló híresztelések nem hivatalos cáfolatának hatására 5,03 százalékot visszanyert és 8,14 fonton zárt.

A BAA a múlt hét elején 8,40 font fölött is járt a Ferrovial-ajánlatra váró intézményi befektetők folyamatos vásárlásai hatására.