Sára, Márió
2 °C
6 °C

2,3 százalék az éves infláció az eurózónában

MTI
2006.03.16. 15:51
Az euróövezetben februárban átlagosan 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 2,3 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly februárban, közölték az EU statisztikai hivatalában csütörtökön végleges adatként, megerősítve a március 1-én közölt előzetes becslést. Januárban az euróövezetben átlagosan 0,4 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak, és 2,4 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly januárban.

Az egész EU-ban átlagosan szintén 0,3 százalékos havi és 2,2 százalékos tizenkét havi inflációt mértek februárban, a januári 0,4 százalékos havi árcsökkenés és az ugyancsak 2,2 százalékos tizenkét havi ütem után. Decemberben 2,1 százalékos volt az átlagos tizenkét havi infláció az EU-ban.

A tizenkét havi infláció februárban Lengyelországban és Svédországban volt a legkisebb, az EU-szabvány szerint számolva 0,9 százalékos, illetve 1,1 százalékos, és a leggyorsabb Lettországban és Észtországban, 7,0 százalékos, illetve 4,5 százalékos. Öt tagállamban gyorsult, tízben lassult az infláció a januárihoz képest. Magyarországról 2,3 százalékos tizenkét havi inflációt tart nyilván februárról a hivatal, a januári 2,5 százalék és a decemberi 3,3 százalék után.