Sára, Márió
2 °C
6 °C

A PKN eladná németországi kúthálózatát

MTI
2006.03.16. 15:51
A PKN Orlen lengyel olajcég - a német Handelsblatt jelentése szerint - eladná mintegy 500 töltőállomásból álló németországi benzinkút-hálózatát. A konszernkörökre hivatkozó értesülés a szándékot a német piacon tapasztalható erős versennyel indokolja. A kúthálózat egy része iránt a közvetlen versenytárs Total Deutschland érdeklődik, és az orosz Lukoil is. Az értesülést egyik cég sem hajlandó kommentálni, a PKN szóvivője ugyanakkor úgy nyilatkozott: nem zárják ki a német üzletág eladását, ha jó árat kínáló befektetőt találnak.

A Total németországi részlegének vezetője a hétvégén hangsúlyozta: Németországban további benzinkutakat vennének. A Totalnak már mintegy ezer töltőállomása van az országban.A Lukoilnak még nincs benzinkútja Németországban. Az Esso, a Shell vagy az Aral versenyjogi szempontok miatt nem jöhetnek szóba a benzinkút-vásárlásnál.

A PKN Orlen vezérigazgató-helyettese, Jan Maciejewicz október végén még úgy nyilatkozott, hogy feltétlenül ragaszkodnak a németországi benzinkútjaikhoz, és "kritikus tömeg" kiépítésével akarnak túljutni a veszteségen.

A PKN Orlen a németországi benzinkútjait 2003 tavaszán vette meg a brit BP-től, de nem tudta őket gazdaságosan üzemeltetni. A lengyel cég 140 millió euróért szerezte meg a 494 benzinkutat Németországban, ebből jelenleg 485 van meg, a cég saját neve, illetve a Star márkanév alatt.