A Vodafone kivonul Japánból

MTI
2006.03.17. 11:35
A legnagyobb japán széles sávú internetszolgáltató, a Softbank Corp. pénteken bejelentette, hogy megveszi a világ legnagyobb mobilszolgáltatójától, a brit Vodafone-tól annak japán részlegét. A Vodafone-nál 8,9 milliárd fontnak megfelelő vételárat közöltek, hozzátéve, hogy abból 6 milliárd fontot rendkívüli osztalékként kifizetnek részvényeseiknek. Az ügylet, értékleírás miatt 4,9 milliárd fonttal terheli meg a Vodafone mérlegét a hónap végén záruló pénzügyi évben. Az eladás miatt a Vodafone pénteken javította előrejelzéseit a most záruló pénzügyi évre is: most 8-9 százalékos bevétel-növekedést vár erre a pénzügyi évre a korábban jelzett 6-9 százalék helyett.

A Vodafone japán részlege régóta vereségeket szenved a japán mobil távközlési piacon, a Softbanknál azonban úgy vélik, hogy beillesztve a szolgáltatást a szélesebb internetes, távközlési és tartalomszolgáltató csomagkínálatukba, javulást érhetnek el. A Softbank ősszel szerzett mobilkoncessziót Japánban, de saját vállalkozása még nem indult meg. A Vodafone japán egysége, 15 millió ügyféllel, a harmadik helyezett az évi 78 milliárd dolláros forgalmú japán piacon az 50 millió ügyfelet kiszolgáló NTT DoCoMo és a 20 millió ügyfelet kiszolgáló KDDI Corp. mögött. A Softbank hitelből fedezi a vásárlást, zálogul jegyezve a megszerzett egységet. Az ügyletet egy-két hónapon belül akarják zárni.

Ez a legnagyobb ilyen - záloghitellel fedezett - ügylet Japánban azóta, hogy 2003. augusztusban ugyancsak a Vodafone eladta a japán vezetékes telefonszolgáltatását az amerikai Ripplewood Holdings pénzügyi befektető csoportnak, 2,2 milliárd dollárért.