Egyre nő a cseh államadósság

MTI
2006.03.20. 12:16
A cseh állam adóssága 2005 végén elérte a 691,2 milliárd koronát (1 korona=9,1 forint) - közölte hétfőn Prágában a cseh pénzügyminisztérium. A tavalyi év (2005) folyamán a cseh állam adóssága 98,3 milliárd koronával emelkedett. Az egy cseh állampolgárra eső adósság értéke az év végén 67 500 koronára rúgott. A külföldön felvett kölcsön értéke 2005 végén elérte a 109,4 milliárd koronát. Az Európai Beruházási Banktól 29,7 milliárd koronát vett fel a cseh állam, míg a pénz egy másik részét Prága értékpapírok kiadásából fedezte. "Nagy probléma, hogy az államadósság gyorsan növekszik" - kommentálta a nyilvánosságra hozott adatokat David Marek, a Patria Finance elemzője. Megjegyezte, hogy az utóbbi három évben az adósság mértéke évente 100 milliárddal emelkedett.

A cseh államadósság növekedésének legfőbb oka az államháztartás hiánya - mutatott rá az EuroOnline, az Euro gazdasági hetilap internetes hírmagazinja. Hozzátette azt is, hogy a költségvetési hiány a tavalyi év óta azonban már elkezdett csökkenni, s ez maga után vonhatja az államadósság mérséklését is. David Marek, szerint: hogy még reálisabb helyzetet kapjunk az államadósságról, a kormányzat által nyilvántartott államadóssághoz hozzá kell még számolni a községek, régiók, és az egészségbiztosítók tartozásait is. Ebben az esetben az államadósság mértéke meghaladja az egybillió koronát, s az egy állampolgárra eső adósságteher pedig már 102 ezer koronát tesz ki.

A Patria Finance elemzése szerint várható, hogy a költségvetési hiány csökkenése ellenére is a cseh államadósság az elkövetkező években még emelkedni fog, bár várhatóan az eddigiekhez képest csökkenő mértékben.