Mátyás
-6 °C
1 °C

Az EU-tagok egyetértenek a közös energiapolitika fontosságában

MTI
2006.03.24. 07:35
Egyetértenek az Európai Unió tagországainak vezetői abban, hogy javítani kell az energiaellátás biztonságát, illetve hogy az uniónak szüksége van koordinált energiapolitikára, derült ki a témáról csütörtök este folytatott brüsszeli állam- és kormányfői eszmecsere után. A belső energiapiac liberalizálásával és a határokon átnyúló energiaipari egyesülésekkel kapcsolatos nézeteltérések azonban megzavarták a hangulatot.

Az EU soros elnökségét adó Ausztria kancellárja, Wolfgang Schüssel sajtótájékoztatóján elmondta, a "roppant gondolatébresztő" megbeszélésen az ellátás garantálása mellett szó esett az árakról, a kutatás kérdéseiről, a megújítható energiaforrások fontosságáról, illetve az energiahálózatok biztonságának jelentőségéről is. A közös energiapolitika két fontos célja lenne az egységes fellépés a külső szállítókkal szemben, illetve az esetleges, átmeneti külső ellátási zavarokkal szembesülő tagországok megsegítése.

Nem tárgyaltak viszont arról, hogy az energiacégeket egyes tagországokban nemzeti védőintézkedésekkel próbálják oltalmazni más uniós vállalatok fúziós törekvéseivel szemben, bár egy tagország - nem derült ki, hogy melyik - szóba hozta ezt a kérdést is

A zárónyilatkozat kiszivárgott tervezete szerint a tagországok egyetértenek az uniós technológiai központ létrehozásában, a kutatásfejlesztési nemzeti költségvetés gyorsabb emelésében, a cégalapításhoz szükséges idő egy hétre rövidítésében már a következő években, továbbá a pályakezdő fiatalok álláshoz vagy továbbképzéshez jutásának biztosításában az iskola elhagyását követő fél éven belül.