Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Régiós vagyonkezelési centrumot hoz létre Budapesten az Aegon

2006.03.27. 13:13
A Kelet-Közép-Európában terjeszkedő Aegon ide helyezi leánycégeinek vagyonkezelését, így egy-két éven belül 4-5 milliárd eurónyi - 1.000-1.250 milliárd forintnyi - befektetést kezelhet az Aegon Magyarország.

A vagyonkezelő nemzetközi tevékenységét engedélyeznie kell a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF), az engedélyeztetés most van folyamatban.

A számítások szerint egy-két éven belül a magyarországi Aegon-csoport mintegy 2-3 milliárd eurónyi vagyont fektet majd be, a lengyelországi közel 1-1,5 milliárd, a szlovákiai érdekeltség 400 millió eurót, s növekszik az idén létrehozott csehországi Aegon biztosító befektethető tőkéje is. A régióban jelenleg négy országban nyugdíjpénztárt, illetve biztosítótársaságokat működtető Aegon számára költséghatékony megoldás a vagyonkezelés központosítása.

A vagyonkezelő cég 570 milliárd forint vagyont kezel, amelyből a két nyugdíjpénztár vagyona 260 milliárd forint, a biztosítóé mintegy 260 milliárd, és az úgynevezett harmadik ügyfél-állomány mintegy 50 milliárd forint.