Kissé mérséklődött az olajár

MTI
2006.03.30. 09:18
Csütörtök reggel kissé mérséklődtek az árak a nyersolaj szabadpiacán a szerdai záróhoz képest, de még mindig meghaladták a hordónkénti 66 dollárt, mert az Egyesült Államokban a benzinkészletek a vártnál jobban csökkentek, s ez aggodalmat váltott ki a piacból tekintettel a közelgő nyári szezonra.

Az amerikai könnyűolaj a legközelebbi, májusi határidőre csütörtök reggel hordónként 66,23 dollár volt Szingapúrban. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta csütörtök reggel hordónként 65,46 dollár volt a legközelebbi, májusi határidőre, 9 centtel olcsóbb a szerdai zárónál.

A nyersolaj az utóbbi napokban hordónként több mint 2 dollárral drágult az iraki, a nigériai és az iráni olajexporttal biztonságával kapcsolatos aggodalmak miatt. Ugyanakkor az amerikai benzintartalékok a múlt héten 5,4 millió hordóval, a várakozást jóval meghaladó mértékben csökkent az Egyesült Államokban. A nyersolajtartalék 2,1 millió hordóval nőtt a múlt héten, a feldolgozott termékeké pedig 2,5 millió hordóval csökkent.