Megint nagyon nőnek Kelet-Ázsia gazdaságai

MTI
2006.03.30. 10:02
A Világbank jelentése szerint Kelet-Ázsiai gazdaságainak növekedése már a harmadik egymást követő évben múlja felül a 6,5 százalékos ütemet annak ellenére, hogy 2006-ban a nyersolaj világpiaci ára meghaladja a múlt év szintet.

A nemzetközi pénzügyi szervezet évente kétszer közzétett elemzése szerint Kelet-Ázsia gazdaságai (Japán kivételével) 6,6 százalékkal bővülnek az idén a tavalyi 6,8 százalékos és a 2004 évi 7,5 százalékos növekedés után. A múlt évi kiemelkedő ütemet a régió annak ellenére tudta elérni, hogy a nyersolaj árak 25 éves csúcsot értek el, hogy felfelé kúsztak az irányadó kamatok és tartósak voltak az aggodalmak az amerikai fizetési mérleghiány finanszírozhatóságát illetően.

A közeljövőben a régió kedvező külső feltételekre számíthat - az USA növekedési üteme gyors marad, Európában és Japánban is élénkülésre lehet számítani,- erre építve elsősorban Kína és Vietnam (2006-ban 9,2, illetve 8,0 százalékos növekedés) érheti el a leggyorsabb fejlődési ütemet.

A kelet-ázsiai gazdaságok az idén 59 dolláros hordónkénti nyersolajárral, a tavalyinál 10 százalékkal drágább olajárral kalkulálhatnak, ennek inflációs hatása azonban mérsékelt lesz, mivel az országok 2005-ben már szigorítottak a pénzpolitikán - állapította meg a Világbank, hozzátéve, hogy a régióban aggodalomra legfeljebb csak a tőkebefektetések - magas olajárak és kamatok miatti- várható idei lassulása adhat okot. A befektetések (Kína kivételével) 3,4 százalékkal csökkenhetnek az idén szemben a tavalyi 8,5 százalékos bővüléssel. gma