Szekeres: növelni kell a foglalkoztatást

MTI
2006.03.30. 12:18
A foglalkoztatás növelése a következő néhány év alapvető gazdaságpolitikai célja, amelyet jól szolgál a jelenlegi kormánykoalíció által az Országgyűlésben tavaly elfogadott négy éves adó- és járulékcsökkentési program - mondta Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese.

Az USA azért versenyképesebb az Európai Uniónál, mert magasabb a foglalkoztatási rátája, s ugyanez igaz az EU-t és Magyarországot összevetve is, hiszen az 57 százalékos magyar adattal szemben az EU 65 százalékos foglalkoztatási aránnyal rendelkezik - mondta Szekeres. Így ebből következik a magyar gazdaság legfontosabb feladata, a foglalkoztatottság növelése 61-62 százalékra a következő négy évben.

Az MSZP elnökhelyettese hangsúlyozta: az infrastruktúra bővítése és a vállalkozás-fejlesztés mellett a foglalkoztatás bővítésének legfontosabb eszköze az adó- és járulékcsökkentés. "A kormánykoalíció által tavaly elfogadott négy éves adó- és járulékcsökkentési program szerint 2006 végén megszűnik a jelenlegi 1.950 forintos egyszeri egészségügyi hozzájárulás, 2007 végével az iparűzési adó, s két lépésben, összesen öt százalékponttal a tb-járulék" és a program alapján a ciklus végére a jövedelmek 3 millió forintig az alsó, 18 százalékos szja-kulccsal adóznak majd.