Mátyás
-6 °C
1 °C

2,2 százalékos infláció az eurózónában

MTI
2006.03.31. 11:10
Az euróövezetben márciusban átlagosan 2,2 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint tavaly márciusban, közölték az EU statisztikai hivatalában pénteken előzetes becslésként. Az eredmény megfelelt az elemzői várakozásnak.

A tizenkét havi infláció februárban Lengyelországban és Svédországban volt a legkisebb, az EU-szabvány szerint számolva 0,9 százalékos, illetve 1,1 százalékos, a legnagyobb Lettországban és Észtországban, 7,0 százalékos, illetve 4,5 százalékos. Öt tagállamban gyorsult, tízben lassult az infláció a januárihoz képest. Magyarországról 2,3 százalékos tizenkét havi inflációt tart nyilván februárról a hivatal, a januári 2,5 százalék és a decemberi 3,3 százalék után.

Piaci meggyőződés szerint az Európai Központi Bank (EKB) az idén bátrabban folytatja a kamatemelést, év végére elérheti vagy meghaladhatja 3 százalékot. Ezen nem változtatott az inflációs ütem márciusi, előzetesen becsült lassulása, hiszen az adat még mindig és tartósan az EKB legföljebb 2 százalékos tűrésküszöbe fölött van. Az EKB legutóbb március elején emelte, negyed százalékponttal 2,50 százalékra, az irányadó refinanszírozási kamatminimumát. Előtte az utolsó emelés, szintén negyed ponttal, decemberben volt. Addig a kamat, a 2003. júniusi utolsó csökkentés óta, változatlan volt, 2,00 százalékon.