20 milliárdos beruházás Nyergesújfalun

MTI
2006.03.31. 15:01
A Zoltek Zrt. vegyipari cég új, 20 milliárd forint értékű beruházást valósít meg Nyergesújfalun - jelentette be Kóka János gazdasági miniszter a beruházó vállalat elnök-vezérigazgatójával tartott közös sajtótájékoztatón pénteken Budapesten. A fejlesztéssel a Zoltek Zrt. 400 új munkahelyet hoz létre. A beruházás során korszerűsítik a társaság akrilgyártó-kapacitását, bővítik a szénszál-gyártást, valamint egy kutató és fejlesztő központot hoznak létre. A Zoltec Comp,Inc. honlapján közzétett információ szerint a magyar kormány 14,5 millió dollárral támogatja a cég fejlesztési programjait.

A vállalat tervei szerint 2007 végére az éves szénszál gyártás Magyarországon eléri a 8 ezer tonnát, szemben a tavalyi ezer tonnával. Rumy Zsolt, az amerikai társaság elnök-vezérigazgatója elmondta: 2007 végére, 2008 elejétől a világ szénszáltermelésének egyharmada Magyarországon valósul meg.

A Zoltek 1995-ben vásárolta meg a nyergesfalui Viscosa Rt.-t, ahol akrilszálat gyártottak. Átalakításokkal a gyárat alkalmassá tették arra, hogy vegyipari továbbfelhasználásra kerülő előanyagot (prekurzort), például szénszálat gyártsanak. Azóta a Zoltek négy szénszál gyártó sort létesített Magyarországon és megvalósította a prekurzor gyártását.