Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Nő a cseh feldolgozóipar teljesítménye

MTI
2006.04.03. 11:13
A cseh feldolgozóipar beszerzőmenedzser-mutatója márciusról 55,7 pont, továbbra is erős ütemű, sőt, gyorsuló teljesítménynövekedést jelezve, másfél éves csúcs közelében van a decemberi lassulás után.

Februárra 55,1 pont, januárra 54,6 pont, decemberre 55,1 pont volt a mutató. Márciusban a termelés növekedésének részmutatója a bővülés gyorsulását jelezte a februári lassulás után, de elsősorban ismét az új megrendelések szerényen gyorsuló szaporodása emelte a fő mutatót.

A bekerülési árak emelkedése ismét gyorsult a februári lassulás után, azonban a termelői árak lassabban nőttek, mint februárban, az irányzat mindkettőnél éppen ellentétes volt a februárival, de mindkét esetben lassan felépülő inflációs nyomást jelezve.

Reálértékben 6 százalékkal nőtt 2005-ben Csehországban a hazai össztermék (GDP), nominálértékben 2,931 billió cseh koronára. A rendszerváltás utáni időszakban ez a legjobb eredmény, közölték március elején a cseh statisztikai hivatalban. 2004-ben 4,7 százalékkal nőtt a cseh GDP.