Aggódik a V4 az agrárium miatt

MTI
2006.04.03. 13:00
Aggódnak a visegrádi országok agrárkamarái, mert úgy látják, hogy a cseh, a magyar, a lengyel és a szlovák mezőgazdaság egyre inkább függ az európai uniós és az állami támogatásoktól - véli Brünnben Jan Veleba, a cseh agrárkamara elnöke.

"Az eladásból származó nyereségünk egyre csökken, s egyre inkább a támogatások tartanak el bennünket. Ez azonban 2010 után, amikor az Európai Unió a tervek szerint megváltoztatja az agrártámogatások rendszerét, még súlyosabb problémák kialakuláshoz vezethet" - mondta Veleba.

A négy visegrádi agrárkamara ezért egyetértett abban, hogy az elkövetkező időszak fontos feladata, hogy megállítsák a termelés csökkenését és változások történjenek a mezőgazdasági termékek energiaipari felhasználása terén. Csehországban tavaly például azzal próbálkoztak, hogy a gyengébb minőségű gabonát fűtőanyagként hasznosították.

A gazdákat elsősorban az élelmiszergabona alacsony mértékű értékesítése gyötri. "A négy ország csapdába került. Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában túltermelés van, s az egyik országban sincs elegendő nagyságú állatállomány, amely képes lenne elfogyasztani a gabonát" - hívta fel a figyelmet a problémára Veleba. Megjegyezte: Lengyelország ebből a szempontból ugyan jobban áll, viszont zárva van a lengyel gazdák előtt az orosz és az ukrán piac is.

A problémák többsége a gabonával van összefüggésben, állítják a visegrádi agrárkamarák. Az agrárkamarák ezért azt tervezik, hogy az ősszel megszerveznék az Európai Unió új tagállamai nem kormányzati mezőgazdasági szervezeteinek csúcstalálkozóját, amelyen megvitatnák a közös legégetőbb problémákat. "Szeretnék elérni, hogy Brüsszel vegye végre komolyan a mi jogos követeléseinket is" - szögezte le Veleba. Elmondta, hogy a visegrádiak ezért már júliusban újra találkoznak, hogy megbeszéljék a közös teendőket.