Sms-sel a lakásmaffia ellen

MTI
2006.04.03. 13:16
Mától magánszemélyek is elérhetik a tulajdoni lapokkal kapcsolatos változásfigyelő-értesítésküldő szolgáltatást e-mailen és sms-ben.

A lakásmaffia jellegű bűncselekmények túlnyomó részében az ingatlan tulajdonosának tudta nélkül történik az ingatlan eladása, az értesítéssel az ilyen típusú cselekmények megakadályozhatók, fokozható a jogbiztonság - mondta ma Benedek Fülöp, az FVM közigazgatási államtitkára.

A szolgáltatás igénybevételéhez éves szerződést kell kötni, aminek díja 4 sms értesítésnél nettó 2.500 forint, míg 50 darabnál nettó 3.400 forint.

Benedek Fülöp kiemelte: a rendszer értesítést küld minden olyan kérelem beérkezéséről, amely széljegyzésre kerül az ingatlan tulajdoni lapján, a tulajdoni lap adatainak változását eredményezi.

A lakossági ügyfelek 24 órán belül értesítést kapnak az általa igényelt módon, e-mailben és/vagy sms-ben, ha az ingatlanára vonatkozóan valamilyen kérelmet nyújtottak be a földhivatalba. Egy ilyen kérelem szólhat a tulajdonjog változásról, valamilyen szolgalom bejegyzése vagy törlése iránti kérelemről. Ezt követően az ügyfél feladata eldönteni, hogy az adott kérelem a tudtával vagy a tudta nélkül történt-e, illetve ez utóbbi esetben a szükséges lépéseket megtenni.

A lakossági sms illetve e-mail változásfigyelő rendszer szoftver- és hardverfejlesztése az FVM számára 56 millió forintba került.