5,5 százalékig emelhet a Fed?

MTI
2006.04.03. 15:16
A feltörekvő piacok elemzői arra számítanak, hogy emelkedik az amerikai és az euróövezeti kamatszint. Véleményük szerint ez még jobban lefaragja a feltörekvő gazdaságok kínálta hozamelőnyt.

A Barclays Capital befektetési csoport hétfőn kiadott európai feltörekvő piaci prognózisában azt írta: arra számít, hogy az amerikai Federal Reserve szigorító ciklusa 5,5 százalékon tetőzik a bank által eddig várt 4,75 százalék helyett (amelyet a Fed legutóbbi emelésével már el is ért).

Az elemzés szerint az euróövezeti jegybank (EKB) alapkamata, a kéthetes repotenderekhez rendelt kamatminimum csúcspontja az idén 3,25 százalék lesz a Barclays Capital által korábban jósolt 3,00 százalék helyett.

A cég elemzői szerint ez felveti a kérdést, hogy nem kell-e jelentős piaci korrekciókra számítani a feltörekvő gazdaságokban, ahogy az azok által eddig kínált hozamelőny elenyészik.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató heti feltörekvő piaci elemzésében még agresszívabb EKB-prognózist adott: a ház most már 3,50 százalékos idei év végi euróövezeti jegybanki kamatot jósol az eddigi 3,25 százalék helyett, és azzal számol, hogy az EKB 2007 végéig 4,00 százalékra emeli tovább alapkamatát a jelenlegi 2,50 százalékról. A cég az idei év végére 5,00, 2007 végére 6,00 százalékos Fed-kamatot vár.

A jelentés megjegyzi, hogy a vezető piacok szigorodó kamatkörnyezete, az általánosságban romló befektetői kockázatvállalási hajlam és a politikai bizonytalanságok együttes hatása máris kikezdte egyebek mellett a zlotyt és a forintot: az előbbi 3, az utóbbi 6 százalékot vesztett az év eleje óta az euróval szemben.

A további erőteljes amerikai monetáris szigorításra mindazonáltal nem minden londoni ház ad agresszív előrejelzést. A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő múlt heti elemzése szerint például a reálszinten számolt amerikai szövetségi alapkamat azt jelzi, hogy az amerikai pénzügypolitikai szigorításnak "pillanatokon belül" vége lehet. A jelenlegi 4,75 százalékos nominális szövetségi ráta a 12 hónapra átszámított maginflációval kiigazítva ugyanis 2,7 százalékos reálkamat-szintnek felel meg, ami jóval felette van az utóbbi húsz év nem recessziós időszakaira jellemző 1,9 százalékos szövetségi reálkamat-átlagnak.