A Gazpromé lehet az utolsó független lap

MTI
2006.04.04. 09:23
A Gazprom orosz állami gázipari monopólium kiterjesztheti médiaérdekeltségét, ha megszerezi a Kommerszant című lapot - olvasható a Vedomosztyi keddi számában. A Vedomosztyi a helyzetet ismerő, meg nem nevezett illetésekre hivatkozva közli, hogy a Gazprom tárgyalásokat folytat Badri Patarkacsisvilivel, a Kommerszant grúz kiadójával a vásárlásról.

Borisz Berezovszkij, a Londonban élő orosz mágnás, aki Putyin elnök ismert kritikusa, februárban jelentette be, hogy a Kommerszantban lévő érdekeltségének felét eladja Patarkacsisvilinek, így ez utóbbi a lap egészének tulajdonosa. Amennyiben a Gazprom vásárlása megvalósul, a Kreml ellenőrzése alá kerülhet az utolsó független orosz lap - írja a Reuters.

A Gazprom tavaly felvásárolta az Izvesztyiját, amellett, hogy ellenőrzi az NTV televíziós csatornát és az Ekho Moszkvi rádiót, amelyről még széles körben úgy tudják, hogy szerkesztőségi irányultságában őrzi függetlenségét. Putyin elnök ellenlábasai úgy ítélik meg, hogy a Kreml médiabefolyásának kiterjesztésével visszatérhet a szovjet stílusú sajtó, ami nehezíti az ország demokratikus átalakulását. A Vedomoszty nem tudta elérni a Gazpromot a hír kommentálására.