Rekord értékű kockázati és magántőke befektetés

MTI
2006.04.05. 10:49
Az elmúlt hét év alatt 2005-ben valósult meg a legnagyobb értékben kockázati és magántőke befektetés Magyarországon - jelentette be a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (MKME).

A magyar kockázati és magántőke iparág 2005-ös fejlődésére vonatkozó véglegesített adatok szerint az ismert befektetések száma 30 volt, ebből a statisztikákban 26 befektetés adatai szerepelnek, ezek összértéke pedig 131 millió euró volt. Az adatok csak kis mértékben térnek el a tavaly ősszel közre adott előzetes számoktól.

Az MKME véleménye szerint azzal, hogy tavaly módosult a Tőkepaici törvény lehetővé válik, hogy a kockázati tőkebefektetésektől eddig elzárt intézményi befektetők - így például nyugdíjalapok, biztosítók - az új szabályozás hatálya alatt létrehozott alapokba tőkét allokáljanak. Ezzel több tízmilliárd forint összegű hazai forrás bevonása válik lehetővé. Mindemellett továbbra is zavartalan marad a korábban létrehozott külföldi alapok működése.

A közlemény szerint az Európai Magán- és Kockázati-tőke Egyesület (European Private Equity and Venture Capital Association - EVCA) adatai szerint minden idők legjobb eredményét érte el az európai kockázati és magántőke iparág a 2005-ös évben megvalósított 43 milliárd euró összegű befektetéssel.

A kockázati és magántőke alapok tavalyi tőkegyűjtése is kiemelkedő eredményt hozott, mintegy 60 milliárd eurót vontak be a fund raising-ek során, amely a 2004-es bázis több mint kétszerese. A kiszállások értéke is növekedett, 2004-ben ez 19,6 milliárd eurót tett ki, míg 2005-ben ez 24 milliárd euró volt.