Gyengül a forint

Portfolio
2006.04.05. 12:40
Főként a lengyel, illetve a magyar választásokkal kapcsolatos bizonytalanságok miatt határozott gyengülést mutatott a délelőtt első felében a forint az euróval szemben. A jegyzések a reggeli 265.10-265.60-es nyitást követően két hullámban 266.80-ig emelkedtek (kb. 0.5%-os leértékelődés). Délelőtt 11 körül 265.90-266.20-ig korrigált az árfolyam.

A régióban a zloty közel 1%-ot veszítve értékéből 20-hetes mélypontra jutott az euróval szemben (3.99 PLN/EUR) a holnapi parlamenti feloszlatási szavazást megelőzően. Amennyiben a várakozásoknak megfelelően elbukik a bizalmatlansági szavazás és elmaradnak az előrehozott választások, akkor a pénzügyi piacok számára legkedvezőtlenebb (de reális) forgatókönyvként a kormányzó Jog és Igazságosság Párt valódi kormánykoalíció alkotása céljából meghívhatja a szélsőséges és költekezést szorgalmazó Önvédelem Pártot.

A magyar piac gyengülésében a közelgő választások, illetve a rossz makrogazdasági fundamentumok is közre játszanak. Emellett nem szabad elfelejteni, hogy holnap az Európai Központi Bank határoz irányadó kamatáról, az ezt megelőző idegesség is a mozgatórugók között van.