Elmeszelték az ORFK-t

MTI
2006.04.06. 14:47
Az Országos Rendőrfőkapitányságot 2 millió forint bírsággal sújtotta a Közbeszerzési Döntőbizottság, 230 darab szerver számítógép beszerzése kapcsán. A határozat a Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

A Központi Szolgáltatási Főigazgatóságnak keretmegállapodása volt húsz ajánlattevővel szerver számítógépek szállítására. Múlt év december 14-én azokat kérte fel ajánlattételre - hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárás keretében - az Országos Rendőr-főkapitányság. A kiadott tájékoztatóban egyebek mellett szerepelt az is, hogy a magyar rendőrség informatikai rendszerében 1998 óta üzemel 190 darab Compaq szerver, ezek amortizálódtak, és a cseréjükre kerül sor az eljárás keretében. Az új gépeknek az elérhető legkorszerűbbeknek, üzembiztosaknak és költséghatékonyaknak kell lenniük.

Ez év január 6-án nyolc cég adott be ajánlatot. Ezek közül kettő érvénytelen volt, a többihez pontosító kérdéseket intézett az ajánlatkérő. Erre ketten visszaléptek, a versenyben maradt négy cég közül három (Albacomp Rt., AlphaNet Kft. és Delta Elektronik Kft.) HP terméket, míg a Feko Kft. IBM szervert ajánlott. Az értékelő bizottság a HP termékeket 5-ös érdemjeggyel, az IBM-et rosszabbal minősítette. Az indoklásban kifejtette a bizottság, hogy milyen rossz tapasztalattal rendelkezik az IBM szerverekkel kapcsolatban. Az ajánlatok felbontását követően az ajánlatkérő tájékoztatást kért a HP Magyarország Kft.-től, hogy az Albacomp ajánlatában lévő szerverek teljesítik-e a dokumentációban előírtakat. Kiderült, hogy öt pontban nem tesznek eleget annak. Ugyanakkor az IBM Magyarország Kft.-nek feltett kérdésekre igenlő válasz érkezett. Ennek ellenére az AlphaNet Kft. ajánlata lett a nyertes, HP termékkel. A Feko Kft. ezt követően fordult a Közbeszerzési döntőbizottsághoz és kérte a döntés megsemmisítését.

A döntőbizottság megállapította, hogy az IBM szervereket a bírálóbizottság nem azok paraméterei, hanem korábbi - más típusú készüléknél szerzett - tapasztalatai alapján értékelte. Ezzel megsértette a közbeszerzés szabályait, így a Döntőbizottság megsemmisítette az eljárást lezáró döntést, és kétmillió forint bírsággal sújtotta az ajánlatkérő Országos Rendőrfőkapitányságot.