Piroska
-2 °C
5 °C

Fúziós hullám a bankszektorban

MTI
2006.04.07. 11:15
A következő években fúziós hullám indulhat be az európai pénzügyi szektorban, és ebben a német pénzintézeteknek jelentős szerep juthat - jósolja a Dresdner Bank vezetője, Herbert Walter. Öt- tíz év alatt az ágazatban Európában olyan konszolidáció zajlik majd le, mint amilyen az 1920-as évek német hitelpiacának változását jellemezte - fejtette ki a bankvezető a frankfurti bankakadémián.

Napjainkban a határokon átívelő összeolvadások számára sokkal kedvezőbbek a feltételek, a befektetők szemében ezek a fúziós üzletek egyre inkább nyereséggel kecsegtetőnek tűnnek. Walter arra hívta fel a bankházak, európai pénzintézetek figyelmét, vigyázzanak, nehogy a tőzsdéken a legmagasabbra értékelt amerikai pénzintézetek, köztük a Citigroup áldozataivá váljanak.

"Főként az európai nagybankok kerülhetnek nyomás alá" - jegyezte meg. A mérséklődő nyereségráták miatt eleve szükségesekké válnak az összeolvadások, amelyek hatására hosszabb távon megtizedelődhet az európai pénzpiaci szereplők száma. Négy-hat olyan európai pénzintézet maradhat talpon, amely képes lépést tartani az amerikai vetélytársakkal.