Európai-ázsiai gazdasági konferencia Bécsben

MTI
2006.04.09. 12:03
Az Európai Unió pénzügyminiszterei és 13 ázsiai ország (köztük Kína és Japán) hétvégi tanácskozásán elsősorban a világgazdaság és az energiaárak alakulásáról, valamint a két országcsoportot érintő kereskedelmi kérdésekről tárgyalnak a résztvevők. A találkozó egyúttal előkészíti az európai és ázsiai vezetők szeptemberi finnországi tanácskozását. A vasárnap befejeződő találkozó megnyitóján Wolfgang Schüssel, a házigazda Ausztria kancellárja rámutatott: az európai és ázsiai országoknak - köztük a világ vezető energiaimportőreinek - van mit tanulniuk egymástól, hogy úrrá legyenek a szűkös energiakínálat teremtette problémákon.

A találkozón megvitatják az országcsoportok alkalmazkodásának kérdéseit a globalizációhoz, a Nemzetközi Valutaalap április 21-i ülése előtt. Az osztrák pénzügyminiszter jelezte, hogy a találkozón érintenek néhány kétoldalú kereskedelmi kérdést is, elsősorban a Kína viszonylatában rendezetlen kérdéseket, így a cipőipari dömping témáját is. Az Európai Uniónak messze legnagyobb a kereskedelmi deficitje Kínával szemben: tavaly 106 milliárd euró volt, 2004-hez képest egyharmadával növekedve.

A tanácskozáson ezenkívül napirendre kerül az a hosszú ideje szorgalmazott amerikai kérés, hogy Kína tovább értékelje fel a jüant, amely Washington szerint 40 százalékkal alulértékelt, és igazságtalan kereskedelmi előnyhöz juttatja Kínát.