Szigorúbb lett az állatlétszámhoz kötött támogatás

MTI
2006.04.10. 15:04
Kis mértékben szigorította a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter az állatlétszámhoz kötött támogatásról szóló rendeletét. A Magyar Közlöny legutolsó számában megjelent módosítás a támogatási jogosultság átruházását, bérbeadását, valamint a kihasználatlan kvóta megvonását érinti.

A támogatási jogosultság továbbra is átruházható, örökölhető és bérbe is adható. Új szabály, hogy aki el- illetve bérbe adja a jogosultságát, az egy éven belül támogatási jogosultságot nem vásárolhat, és nem bérelhet. Új szabály az is, hogy a támogatási jogosultság az állatállomány nélkül is átruházható, illetve bérbe adható. Aki vásárolt, illetve bérelt támogatási jogosultságot, az abban az évben maga köteles kihasználni a támogatást, azt nem adhatja tovább semmilyen formában.

Az eddigi szabályok szerint, ha az anyajuh-tartó az egyéni támogatási keretét legalább 90 százalékban nem használta ki, akkor a ki nem használt kvótát az országos kvóta javára - ellenérték nélkül - el kellett vonni. Az anyatehén-tartóknál pedig 70 százalék alatti kihasználtság esetén vonták el a kvótát, de csak a 70 százalékos szintig. Az új szabály szerint a 90 százalékos kihasználatlanság a limit mindkét esetben. Az anyajuh-tartótól a teljes ki nem használt kvóta, míg a tehéntartótól a 90 százalék alatti ki nem használt kvóta kerül be az országos tartalékba, továbbra is ellenérték nélkül. Az új szabályok hétfőtől hatályosak.