Babakötvény a Budapest Banknál is

MTI
2006.04.10. 15:17
A Budapest Banknál (BB) is nyithatnak Start-számlát az ügyfelek gyermekük nevére hétfőtől - a Start-számlákon elhelyezett pénzt a bank sávos kamatozású betétszámlán kezeli, s az ezen elhelyezett összeg 40 ezer forintig 4,5 százalékot, a 40 ezer forintot maghaladó betétrész pedig 6 százalékot kamatozik évente. A kamatjóváírásra a Budapest Bank konstrukciójában negyedévente kerül sor, ami a kamatos kamattal tovább növeli a megtakarítás értékét (az EBKM mértéke 4,58, illetve 6,14 százalék).

A sávos kamatozással a bank célja az, hogy az állam által biztosított 40 ezer forint életkezdési támogatáson felül további megtakarításra ösztönözze ügyfeleit. A BB a Start-számlákra az idén nem számít fel számlavezetési díjat.

Az Országgyűlés által tavaly elfogadott törvény szerint babakötvényre minden 2005. december 31. után született, magyar állampolgárságú és magyarországi lakhellyel rendelkező gyermek jogosult. Az újszülöttek nevére megnyitott kincstári számlán a MAK 40 ezer forintot ír jóvá az anyakönyvezést követően. A kincstári számlán hagyott összeg az ötéves államkötvényre fizetett kamatnak megfelelően a gyermek 18 éves koráig kamatozik.

Az államkötvénynél magasabb kamat eléréséhez, valamint a kezdőösszeg további növeléséhez a bankoknál úgynevezett Start-számlát kell nyitni. Az erre befizetett összegekre - amelynek a lakossági ügyfelektől származó együttes mértéke évente maximum 120 ezer forint lehet - az állam további támogatást ad. A támogatás mértéke általános esetben a befizetett összeg 10 százaléka, de legfeljebb évi 6 ezer forint. Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult családok gyermekei esetében a támogatás a befizetett összeg 20 százaléka, de évente maximum 12 ezer forint lehet.