Fel kell szólítani az adóst a fizetésre

MTI
2006.04.10. 15:58
A csődtörvényhez kapcsolódó három végrehajtási rendeletet jelentetett meg az igazságügy-miniszter a legutóbbi Magyar Közlönyben. A rendeletek szabályozzák az adós felszámolás előtti felszólítását, a felszámoló díját, ha zálogtárgyat adott el, illetve azt, hogy ha egy európai uniós országban felszámolási eljárás indult egy cég ellen, akkor miképpen kell értesíteni erről a más országokban honos hitelezőket.

A július elsején hatályba lépő módosított csődtörvény szigorította a felszámolás elrendelését. Mielőtt egy hitelező felszámolást kezdeményezne egy neki tartozó cég ellen, fel kell szólítania a fizetésre. Amennyiben az adós 15 napon belül írásban nem vitatja a tartozását, akkor indítható el a felszámolási eljárás.

Az igazságügy-miniszter közzétette azt a formanyomtatványt, amelyen - és csak ezen - felszólítható az adós a fizetésre. Az űrlap az adós és a hitelező adatai mellett tartalmazza a tartozás indoklását, illetve azt a bankszámlaszámot, amelyre a tartozás törleszthető. Nagybetűkkel szerepel a papír első oldalának tetején a figyelemfelhívás: ha az adós nem fizet 15 napon belül, és nem is vitatja a tartozást, akkor ellene felszámolás kezdeményezhető.

A másik rendelet a felszámolót a zálogtárgy értékesítésével összefüggésben megillető díjról szól. (Sok követelés mögött állhat biztosítékként zálogtárgy, de tipikusan ilyenek az ingatlannal fedezett bankhitelek.) A felszámoló az értékesítésért a nettó eladási ár 4 százalékát kapja, amire rászámíthatja a maga áfáját. Amikor elkészül a közbenső- vagy a zárómérleg, akkor a bíróság rendelkezik arról is, hogy az említett díjat a felszámoló lehívhatja az adós bankszámlájáról.

A harmadik rendelet az Európa Tanács fizetésképtelenségi rendeletén alapul. Ha egy uniós országbeli bíróság előtt felszámolási eljárás indul egy cég ellen, akkor azok - más tagországbeli - ismert hitelezőit tájékoztatni kell erről. A tájékoztatás tartalmazza mindazt az információt, amely a hitelezői igény benyújtásához szükséges (határidő, formai és tartalmi követelmények, nyilvántartási díj, stb).