Vihetik a Globust a franciák

MTI
2006.04.11. 12:08

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) jóváhagyta a francia Union Fermiére Morbihannaise Société Cooperative Agricole (UFM) részvényenként 460 forintos nyilvános vételi ajánlatát a Globus Rt. legalább 51 százaléknyi részvényére. A részvényesek a PSZÁF jóváhagyását követő második munkanaptól számítva 30 napon keresztül ajánlhatják fel részvényeiket. Az ajánlattevő a zárást követően tervezi a Globus részvények tőzsdei kivezetését.

A 2,732 milliárd forint jegyzett tőkéjű Globus 250 forint névértékű részvényei hétfőn 440 forinton zárták a kereskedési napot.

A PSZÁF azt követően hagyta jóvá a nyilvános ajánlatot, hogy megszüntette az eljárást, amely azt vizsgálta, a Globus részvények tőzsei kereskedésében a nyilvános ajánlatételt megelőző 180 napon történt-e bennfentes kereskedés.

A Globus többségi tulajdonosi köre februárban állapodott meg a CECAB csoporthoz tartozó UFM-mel. A megállapodást a német Deutsche Investitions und Entwicklungsgesellschaft mbH (DEG, 25,45 százalék), Temesfői István (16,67 százalék), a Temesfői érdekeltségébe tartozó Tebimpex GmbH (11,61 százalék) és Jéhn József (3,62 százalék) írta alá. A február 24-én közzétett ajánlati felhívásból kiderül az is, hogy a fő tulajdonosok olyan megállapodást kötöttek az ajánlattevő csoporttal, amely szerint sikeres vételi ajánlat esetén legkésőbb 2011-ig a Globus 100 százalékban a francia cég tulajdonába kerül.