Ervin
14 °C
22 °C

Nem kellettek a kincstárjegyek a bankoknak

MTI
2006.04.11. 13:13
Szokatlanul alacsony volt a kereslet a három hónapos diszkont-kincstárjegy keddi aukcióján, a bankok inkább a jegybank kéthetes betétjébe helyezték likviditásfeleslegüket. A tervezett 40 milliárd forint helyett 35 milliárd forintnyi három hónapos diszkont kincstárjegyet értékesítettek, a bankok pedig a szerdán lejáró 723,1 milliárd forinttal szemben 1064,1 milliárd forintot kötnek le a jegybank kéthetes betétjében, ezzel a bankok betétállománya 1511,37 milliárd forintra nőtt.

A három hónapos kincstárjegy aukciójára a meghirdetett 40 milliárd forintnyi mennyiségre összesen 50,8 milliárd forintnyi ajánlat érkezett - áll az Államadósság Kezelő Központ közleményében.

Az aukción 6,23 százalékos átlaghozam alakult ki a nemzetközi értékpapír-piaci szövetség (ISMA) ajánlása alapján számítva, ez egy bázisponttal haladta meg a hétfői másodpiaci referenciahozamot, az egy héttel korábbi aukció átlaghozamát pedig 8 bázisponttal haladta meg. Az aukción a legalacsonyabb elfogadott hozam 6,14 százalék, a legmagasabb 6,27 százalék volt.

A piacon úgy vélik, hogy a szokatlanul csekély érdeklődést az okozta az egyébként általában keresett három hónapos diszkont-kincstárjegy iránt, hogy a befektetők most más lejáratokat preferálnak.