Kisebb növekedést vár az EU

MTI
2006.04.12. 12:53
Az EuBizottság lefelé módosította az eurózóna országait érintően az év első három negyedévére vonatkozó gazdaságnövekedési előrejelzését, annak ellenére, hogy a bizottság illetékesei és az eurózóna országainak pénzügyminiszterei is korábban egyaránt kedvező növekedési kilátásokról nyilatkoztak. A bizottság a 12 tagú euróövezetben a nemzeti termék növekedési ütemét az első negyedévre 0,4-0,8 százalékra, a másodikra 0,3-0,8 százalékra, a harmadik negyedévre pedig 0,4-0,9 százalékra várja. A bizottság közleményében nem ad magyarázatot az előrejelzés módosítására.

Az eurózóna tagországai pénzügyminisztereinek bécsi tanácskozásán, április 7.-én Joaquin Almunia, a bizottság pénzügyi biztosa, és Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke egyaránt javuló növekedési kilátásokról nyilatkozott, az első fél évben "elfogadható méretű" növekedésről beszélt.

Az Európai Unió statisztikai hivatala szerdán megerősítette, hogy az eurózónában 2005 utolsó negyedévében erőteljesen lassult, az előző negyedévi 0,7 százalékról 0,3 százalékra csökkent a GDP növekedési üteme. A 25 tagú unióban a negyedik negyedévre szintén lassult, 0,7 százalékról 0,4 százalékra csökkent a növekedési ütem.