Sztrájkkészültségben a húsosok

MTI
2006.04.12. 14:07
A Húsipari Dolgozók Szakszervezetének (HDSZ) sztrájkbizottsága 2006. április 24-ével sztrájkkészültséget hirdet - tájékoztatta Kapuvári József, a HDSZ elnöke szerdán, a testületi ülést követően az MTI-t. A sztrájkbizottság a választmánytól kapott felhatalmazás alapján értékelte és elégtelennek ítélte a húsüzemekben folytatott idei bértárgyalások és egyeztetések eredményeit. Ezt követően döntött a sztrájkkészültségről. A húsosszakszervezet a bérharchoz kéri az ágazat minden munkavállalójának, szakszervezeti tagjának a szolidaritását és közreműködését.

Tekintettel arra, hogy az év negyedik hónapjában több üzemben béremelésre még nem került sor, a sztrájkbizottság úgy döntött, hogy 2006. április 18-21. között a gyulai, a kaposvári, a kapuvári, a pápai, a pécsi és szegedi húsüzemekben és egységeikben érdekvédelmi akciót munkásgyűlést, tagi szavazást, bizalmi értekezletet szervez, illetve megalakítja a helyi sztrájkbizottságokat a bértárgyalások előmozdítására - tájékoztat a közlemény.

Az akció tapasztalatait felhasználva a sztrájkbizottság ezt követően - 2006. április 24-től - sztrájkkészültséget hirdet. Az MTI korábbi információi szerint a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének választmánya a bérmegállapodások elmaradása miatt hatalmazta fel még április elején a sztrájkbizottságot, hogy 10 napon belül üljön össze, és értékelje az ágazatban kialakult helyzetet a munkavállalók szempontjából.