Főszerepet szeretne a MasterCard a SEPA kialakításában

MTI
2006.04.14. 09:32
Európában 2005-ben több mint 271 millió Maestro kártya volt forgalomban, amivel a MasterCard Europe megőrizte piacvezető helyét az Európai Unió betéti kártya piacán. A kártyatársaság így zászlóvivője lehet a fizetési kártya szolgáltatások egységesítéséhez vezető folyamatnak az EU-ban.

"Amint azt az Európai Fizetési Tanács (European Payments Council, EPC) e hónapban elfogadott keretszabályzata jelzi, eljött az ideje, hogy előrelépjünk az Egységes Európai Fizetési Övezettel (SEPA) kapcsolatban. A MasterCard több mint 5,8 milliárd Maestro tranzakcióval abban az egyedi helyzetben van, hogy érdemi segítséget nyújthat az üzletág szereplőinek a SEPA betéti kártyákra vonatkozó keretfeltételeinek kialakításában és betartásában" - idézi a nemzetközi kártyatársaság sajtóközleménye Zdenek Housert, a MasterCard Europe Magyarországért, Horvátországért és Szlovéniáért felelős igazgatóját.

A SEPA létrehozásán fáradozó EPC - a szolgáltatások szabad áramlásának alapelvét követve - olyan kártyás fizetési rendszer létrehozását tűzte ki célul, amely minden uniós kártyabirtokos részére lehetővé teszi, hogy bankkártyáját az unió bármely országában ugyanolyan körülmények között és feltételekkel használja, mintha ezt otthon, a saját lakhelyén tenné.

Az EPC 2006. március 8-i plenáris ülésén keretszabályzatot (SEPA Cards Framework) fogadott el, amely minden EPC tagbank számára előírja SEPA kompatibilis fizetési kártya kibocsátását legkésőbb 2008. január 1-jéig, valamint - 2010. december 31-i határidővel - elrendeli minden olyan kártyaprogram megszüntetését, amely a szabályzat feltételeinek nem felel meg.

A dokumentum két alapkövetelményt fogalmaz meg: a bankkártya legyen univerzálisan elfogadott - tehát az EU minden kereskedői elfogadóhelyén és készpénzfelvevő automatájában használható legyen -, valamint beépített mikrocsippel, azaz EMV technológiával készüljön. A fokozott biztonságot nyújtó csip (EMV) kártyák elterjedése érdekében a kártyatársaságok a felelősség áthárításának elvét követik majd: amennyiben a bankkártyát kibocsátó bankok nem a fejlettebb, EMV technológiát alkalmazzák, a kártyatársaság a biztonsági kockázatból eredő kárt a bankkártya-kibocsátóra hárítja át.