Továbbra is a Volkswagen a legnépszerűbb Európában

Napi Online
2006.04.14. 11:23
Márciusban 1,788 millióra nőtt az újautó-regisztráiók száma Európában, ami éves szinten 4,1 százalékos bővülést jelent - derül ki az ACEA legfrisebb jelentéséből. Magyarországon szerényebb volt a növekedés, a legnépszerűbb autómárka továbbra is a Volkswagen.

Az európai növekedés részben annak köszönhető, hogy az idei márciusban kettővel több volt a munkanapok száma. Az idei esztendő első három hónapja alatt összesen 4,132 millió eurót jegyeztek be az EU és az EFTA országaiban, ami 3,2 százalékos bővülést jelent.

A nagy európai piacok közül jelentős volt a bővülés három országban: Olaszországban 9,6 százalékos, Spanyolországban 8,3 százalékos, Németországban pedig 6,9 százalékos dinamikát jegyeztek fel. Franciaországban és az Egyesült Királyságban mindeközben csökkenést regisztráltak. Lengyelország rosszul kezdte a tavaszt, a regisztrációk 9,5 százalékkal csökkentek éves alapon. Lettországban 70,8 százalékos volt a növekedés, igaz alacsony bázisról.

Magyarországon márciusban 17420 új személygépkocsit regisztráltak, ami 0,2 százalékos bővülés. Január és március között összesen 45030 új autó kapott rendszámot, ami több mint 6 százalékos növekedés 2005 azonos időszakához képest.

Európában a legnépszerűbb autómárkák továbbra is a Volkswagen-csoport tagjai, összesen 312 ezer eladással, a VW magában 170 ezret hozott. A legnagyobb éves növekedést a VW és a Fiat érte el.