György
14 °C
24 °C

Lapokat adott el az agrártárca

MTI
2006.04.14. 11:53
Az agrártárca pályázat útján értékesítette a vagyonkezelésében lévő mezőgazdasági lapcsaládot. Az FVM a Magyar Mezőgazdaságot, a Kertészet-Szőlészetet, a Kertbarát Magazint és a Kistermelők Lapját, valamint a Méhészetet, továbbá az Erdőgazdaság és Faipar című lapot adta el a Magyar Mezőgazdaság Kft. és a Szabad Lap Kft. által közösen alakított konzorciumnak 440 millió forint plusz áfa áron.

A lapcsalád értékesítésére meghirdetett pályázatra egyetlen érvényes pályázat érkezett, mégpedig a Magyar Mezőgazdaság Kft. és a Szabad Lap Kft. által alakított konzorciumtól.

Benedek Fülöp, a tárca közigazgatási államtitkára szerint a mezőgazdasági lapokhoz kötődő vagyonértékű jogok eladása kapcsán az FVM szempontjai messzemenően érvényesültek a vállalásokban. Így a továbbiakban is szavatolt az agrártárca kommunikációs érdekeinek hatékony érvényesülése, valamint a lapok hosszú távú megjelentetése, továbbá a piaci viszonyok érvényesítése.

Ennek alapján az állami vagyon tulajdonosi képviseletére jogosult Kincstári Vagyoni Igazgatóság hasznosítási tanácsa hozzájárult, hogy a nyertes ajánlattevővel 440 millió forint plusz áfa áron megkössék a szerződést. Ezen belül az ajánlatban foglalt ütemezéssel készpénzben 70 millió forint plusz áfa, szolgáltatásban pedig 370 millió forint plusz áfa teljesítendő. Ilyen szolgáltatás többek közt a minisztérium és szakintézményei által kiadott közlemények, illetve az általuk összeállított mellékletek megjelentetése.

A mezőgazdasági lapcsaládot a továbbiakban a Mezőlap Kft. adja ki, amelynek fele-fele arányban tulajdonosa a pályázatban nyertes két társaság. A Mezőlap Kft. törzstőkéje 10 millió forint.

A Magyar Mezőgazdaság Kft. éves árbevétele 500 millió forint körül mozog, míg a Szabad Lap Kft. árbevétele éves szinten eléri az 1,2 milliárd forintot.