Veszik a diszkont-kincstárjegyet, mint a cukrot

MTI
2006.04.14. 12:39
A héthetes hátralévő futamidejű likviditási diszkont-kincstárjegy pénteki aukcióján az értékesítésre felajánlott 40 milliárd forintos mennyiségre 124,15 milliárdnyi jegyzés érkezett - közölte az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) hétfőn.

Kihasználva a kedvező hozamajánlatokat, a kibocsátó 10 milliárd forinttal több likviditási kincstárjegyet értékesített. Az aukción 6,13 százalékos átlaghozam alakult ki a nemzetközi értékpapír-piaci szövetség ajánlása alapján számítva (ISMA), ami 5 bázisponttal volt alacsonyabb a három hónapos diszkont kincstárjegy csütörtöki másodpiaci referenciahozamánál, a hétfőn tartott korábbi aukció átlaghozamánál pedig 4 bázisponttal volt magasabb.

A legalacsonyabb aukciós hozam 6,11 százalék, a legmagasabb 6,17 százalék volt. A kereskedők elmondták, hogy az aukció sem az ajánlatok nagyságát, sem a hozamszintek alakulását tekintve nem okozott meglepetést, ezen a piacon elsősorban a belföldi befektetők aktívak, a keresletet a piacon lévő pénzfelesleg határozza meg.