Burkolt bércsökkentésre készül a Volkswagen?

MTI
2006.04.14. 13:37
A Volkswagen német telephelyein azt tervezi, hogy nagy munkaidőhosszabbítást vezet be fizetésemelés nélkül - értesült a Focus magazin. Ezt tartalmazza az a szanálási koncepció, amelyet szerdán terjesztenek a felügyelőbizottság elé.

Az elképzelés értelmében az alkalmazottaknak a jövőben 35 órát kell dolgozniuk az eddigi 28,8 óra helyett hetente, ugyanazért a bérért. A 35 órás munkahetet fokozatos hosszabbítással a következő években érnék el. A VW szóvivője nem kommentálta a Focus jelentését.

Ugyanakkor a munkaidő meghosszabbítása mintegy 20 ezer álláshelyet feleslegessé tesz, a VW német alkalmazottainak mintegy ötödét.

A vezetés nem elbocsátásokkal, hanem végkielégítéssekkel és korfüggő szabályozásokkal akarja elérni a munkahely- csökkentést.

A szanálás főként a wolfsburgi VW főhadiszállást érinti, ahol mintegy tíz százalékos lenne a leépítés a jelenlegi 50 ezer főből. Ellentételezésül a szakszervezeteknek hosszútávú munkahelygaranciát ígérne a VW vezetése.

Ugyanakkor a VW brüsszeli üzeme a lap információi szerint teljes bezárás előtt áll. Az üzemben 5 ezren gyártanak Golfokat. Munkájukat Németországba helyezik át.