Húszmillió eurós beruházás a budapesti vásárközpontban

MTI
2006.04.19. 14:48
A GL Events csoport 20 millió eurós fejlesztést hajt végre 2008 júniusáig a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban - közölte Olivier Ginon, a GL Events elnöke szerdán, a Hungexpo Zrt. évi rendes közgyűlését követő sajtóbeszélgetésen, Budapesten.

Ezzel a lépéssel két évvel előbb teljesítik a Hungexpo részvényeinek megvásárlásakor tavaly aláírt privatizációs szerződésben vállalt fejlesztési kötelezettségüket. A GL Events célja, hogy növelje Budapest vonzerejét a nemzetközi vásárok, kongresszusok piacán.

A GL Events elnöke elmondta, hogy szeptemberben mutatják be a nyilvánosságnak a kőbányai önkormányzat által is jóváhagyott teljes építészeti tervdokumentációt.

Az elképzelések részleteiről szólva az elnöke közölte, hogy a jelenlegi 40 ezer négyzetméter kiállítási területet 50 ezer négyzetméterre növelik. Létrehoznak egy 8-10 ezer négyzetméteres multifuncionális csarnokot, amely az igényeknek megfelelően alakítható lesz, így 500-5.000 fő befogadására lesz alkalmas. Az épületeket fedett folyosókkal kötik össze, és új beléptető csarnokokat építenek.

Az Expo szállodával kapcsolatban kérdésre válaszolva elmondta, hogy a 20 millió euró fejlesztésbe nem tartozik bele a szálloda renoválásra. Céljuk, hogy 2006-ban megtalálják a szálloda üzemeltetőjét, a renoválás finanszírozóját, és 2007-ben megkezdődhessen az Expo hotel felújítása.

Olivier Ginon kitért arra, hogy a vásárközpont újjáépítésének részeként megkezdték a régi, elavult épületek bontását. Létrehoznak egy olyan technikai célt szolgáló területet, ahol lehetőség lesz 5 ezer férőhelyes parkoló kialakítására.

Az elnök jelezte: a vásárközpont megközelíthetőségének javítása érdekében több lépést is tettek. Többi között megvásárolták a kőbányai önkormányzattól a terület előtt lévő utcai parkolók üzemeltetési jogát annak érdekében, hogy hatékonyabb közlekedési lehetőséget lehessen megteremteni.

A Hungexpo Zrt. szerdai évi rendes közgyűlésen elfogadták a tavalyi évről szóló beszámolót. Eszerint a Hungexpo Zrt. mérlegfőösszege 2005-ben 6 milliárd 625 millió forint volt, és 156 millió forint adózás előtti eredményt ért el.

Olivier Ginon elnök megjegyezte: a nyereséget nem fizetik ki osztalékként, hanem tartalékalapba helyezik. A 2006. és 2007. évi tervekről az elnök annyit közölt, hogy céljuk a megelőző évi árbevétel elérése. Ez azért számít eredménynek, mert a fejlesztések kivitelezése közben átmenetileg csökkenhet a kiállítási terület.

A GL Events, a TriGránit és a West End konzoricuma 2005-ben vásárolta meg a Hungexpo állami részvényeinek 77 százalékát 8 milliárd forintért. Időközben a konzorcium részesedését 95 százalékra növelte a kőbányai önkormányzat részvényeinek megvásárlásával. A fennmaradó 5 százalék a munkavállalói szervezet (MRP) tulajdonában van.