Az Actavis horvát befektetési alappal társult a Pliva megvételére

MTI
2006.04.21. 13:42
Az izlandi Actavis utángyártó gyógyszergyár megállapodott a horvát Quaestus Private Equity Partners magán befektetési alappal arról, hogy együttműködnek a horvát Pliva gyógyszergyár 100 százalékának megszerzésében. A Quaestus "erőteljesen támogatja" a felvásárlást.

A Quaestusnak az lesz a dolga lesz, hogy Pliva-részvényeket vásároljon a piacon, amelyeket azután átad az Actavisnak. Csütörtökön az Actavis közel 11 százalékkal részvényenként 630 kunára, összesen 1,85 milliárd dollárra emelte ajánlatát a horvát Pliva gyógyszergyárra, amely szakmájában a legnagyobb Kelet-Európában. Az Actavis közleménye szerint ez az utolsó ajánlatuk.

Az Actavis március 17-én tette meg első, 570 kunás, összesen 1,6 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát a Plivára.

"Az Actavis és a Pliva egyesüléséből a világ harmadik számú generikagyártója jöhetne létre, piacvezető helyzetben több kulcsfontosságú piacon", olvasható az Actavis közleményében. A szóvivő pénteken azt mondta, hogy már tárgyaltak a Pliva 15-20 nagyobb részvényesével, akik szívesen eladnák a részüket.

Március végén a horvát kormány a maga részéről közölte, hogy semmi pénzért nem adja a Plivát. A horvát államnak 18 százaléka van a Plivában, a többi nagyrészt a zágrábi és a londoni értéktőzsdén forog.

Korábban a Plivánál is azt mondták, hogy "horvát cég" akarnak maradni, a vállalat nem eladó, azonban a tőzsdei ár gyors emelkedése arra vallott, hogy a közkézi részvények tulajdonosai készültek egy felvásárlási ajánlatra. A megemelt ajánlatról a Plivánál most hivatalosan úgy nyilatkoztak, hogy az még "nem fejezi ki a társaság tényleges értékét", de mindenesetre megvizsgálják. Felvilágosítást kértek "néhány kérdésben" az Actavistól, illetve lehetővé tették a cég könyveinek átvizsgálását (due diligence) az Actavis számára, mondta az izlandi cég szóvivője.