Sára, Márió
2 °C
6 °C

MVM Zrt.: 913 millió forint nyereség

MTI
2006.04.21. 16:21
A Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) 913 millió forint mérleg szerinti nyereséggel zárta az elmúlt évet a pénteki éves rendes közgyűlésen elfogadott mérlegadatok szerint.

Az MVM az MTI-hez eljuttatott közleményében tájékoztat arról, hogy a mérleg szerinti nyereséget az eredménytartalékba helyezik. A 2005. évi beszámoló szerint a mérlegfőösszeg 495,395 milliárd forint volt.

Az MVM Rt. 2004-et még 9,77 milliárd forint adózott eredménnyel, 482,28 milliárd forint mérleg-főösszeggel, és 4,77 milliárd forint mérleg szerinti eredménnyel zárta, ez után 5 milliárd forint osztalékot fizetett ki a tulajdonosoknak.

A közgyűlés elfogadta az MVM társaságcsoport 2005. évi gazdálkodásáról és vagyoni helyzetéről készített konszolidált beszámolót és üzleti jelentést is. A konszolidált, MVM csoport szintű eredményt az anyavállalaton kívül a teljes konszolidációba bevont leányvállalati kör eredménye határozta meg. Az MVM társaságcsoport konszolidált mérlegét és eredmény-kimutatását 597 milliárd 532 millió forint mérleg-főösszeggel és 1 milliárd 31 millió forint mérleg szerinti eredménnyel állapította meg a közgyűlés.

Elfogadták a társaság 2006. évi üzletpolitikáját és üzleti tervét. Az üzletpolitikai célkitűzések között szerepel, hogy törekedni kell a közüzemi nagykereskedelmi tevékenység veszteségeinek megtérítésére az árrendszeren keresztül, továbbá az MVM középtávú stratégiájának teljesítése érdekében fel kell gyorsítani a teljes piacnyitás előkészítését olymódon, hogy az új villamosenergia-piaci modell az MVM csoport részére megfelelő pozíciókat és diszkrimináció-mentességet biztosítson.

A közgyűlés tájékoztatót fogadott el a társaságcsoport középtávú üzleti stratégiája végrehajtásának helyzetéről. A tájékoztató emlékeztet arra, hogy tavaly megkezdődött a társaságcsoport működésének új pályára állítása. Ennek kereteit a 2005-ös év meghatározó jelentőségű parlamenti és államigazgatási döntései jelölték ki, például a privatizációs és a villamosenergia törvény módosítása, és a parlamenti döntés a PA Rt. üzemidő-hosszabbításáról.

A tájékoztató beszámol arról, hogy 2005. év végén létrejött ő a magyarországi integrált átviteli hálózati rendszerirányító (TSO) az MVM leányvállalatának, a MAVIR ZRt.-nek a bázisán. Az MVM ezzel jelentős lépést tett az anyavállalat holding típusú működése felé. A folyamatban a következő lépés az MVM közüzemi nagykereskedelmi leányvállalatának megalapítása volt, amelyre az új európai árampiaci szabályozásnak való megfelelés, illetve a 2007 közepétől esedékes teljes piacnyitásra felkészülés részeként került sor.

A közlemény rámutat: az új stratégia megvalósítása biztosítja, hogy az MVM a teljes piacnyitást követően versenyképes szereplője legyen a hazai villamosenergia-szektornak, szerepet vállalva a régió energetikájában is.