Lenyúlták a szlovákok a brit autógyárat?

2006.04.24. 10:36
Felháborodva fogadták a brit szakszervezetek azt a hírt, hogy a Peugeot bezárja egyik gyárát Rytonban, miközben Pozsony mellett újabb üzemet nyit ki - írta ma az euraktiv.hu. A szlovákok szerint a két esemény között nincs kapcsolat. A média azt is felvetette, hogy a Peugeot gyár elköltöztetéséhez EU-alapok pénzét vették igénybe, ám a Bizottság ezt határozottan cáfolja.

Véletlen egybeesés, rosszul időzített bejelentés vagy üzleti megfontolás van a háttérben - nem tudni. Az viszont biztos, hogy Nagy-Britanniában felháborodást keltett a hír, hogy a Peugeot bezárja gyárát Rytonban, miközben Pozsonytól 50 kilométerre új üzemet létesít.

A francia cég közlése szerint a 2300 brit munkás költségei már túl magasak voltak, ezért döntöttek a gyár bezárása mellett. A szlovák hatóságoktól a sajtó úgy tudja, hogy a Pozsony környéki gyár megnyitásáról hónapokon át tárgyalnak a francia céggel. A szlovákok szerint a franciák a gyáralapításhoz csak nemzeti támogatást vettek igénybe, és e - bővebben nem részletezett - támogatás mértéke megfelel az uniós előírásoknak.

Ennek hangsúlyozására azért volt szükség, mert a média az üggyel kapcsolatban felvetette, hogy a francia cég EU-s támogatást kapott a Pozsony melletti gyártósor felállításához. A Bizottság szóvivője cáfolta, hogy a vállalkozás támogatásban részesült volna a szegényebb régiók felzárkóztatását célzó EU-alapokból. A szóvivő közlése szerint a Peugeot nem kért és nem is kapott semmilyen EU-támogatást.

A közelmúltban a Hewlett-Packard és a General Electric is kelet-európai térségekbe helyezte át központját, és egyes feltételezések szerint ezekben az esetekben is szerepet játszhatott a döntésben valamiféle EU-alapokból történő támogatás. A Bizottság nem talált bizonyítékot ilyesmire. Brüsszel ugyanakkor felhívta a figyelmet: hat éve létezik egy olyan uniós direktíva, amely szerint az uniós támogatást vissza kell fizetni, ha öt éven belül egy gyárat áthelyeznek - igaz, ezt a szabályt a gyakorlatban eddig soha sem kellett alkalmazni.