Olcsóbbodott az olaj

MTI
2006.04.25. 09:43

Kedden reggel olcsóbbodott a kőolaj a szabadpiacon, elsősorban profitkivétel miatt, amit a hét végi, újabb árrekord mellett az váltott ki, hogy az Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) jelezte: változatlanul magas szinten tartják a kitermelést. A kereskedők szerint az árcsökkenés várhatóan nem lesz hosszú életű, mert változatlanul aggodalomra ad okot, hogy Irán a nemzetközi szankciófenyegetések ellenére ragaszkodik atomenergia-programjához, s még Nigériában sem rendeződött a helyzet.

A nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta a legközelebbi, júniusi határidőre kedd reggel hordónként (159 liter) 73,21 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS-jegyzésében, 12 centtel olcsóbb a hétfői New York-i zárónál.

Az ólmozatlan normálbenzin a legközelebbi, májusi határidőre kedd reggel gallononként (3,78 liter) 2,1488 dollár volt a szingapúri ACCESS-ben, 0,0251 dollárral olcsóbb a hétfői NYMEX-zárónál.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta kedd reggel hordónként 73 dollár volt az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében ugyancsak júniusi szállításra, változatlan a hétfői záróhoz képest, amikor 1,57 dollárral (2 százalékkal) hanyatlott az ár.